Využití radiofrekvenční identifikace v obchodním provozu - Opelka, Alexandr (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá využitím technologie radiofrekvenční identifikace zboží. Jsou popsány metody automatické identifikace, zejména technologie čárových kódů a RFID, které jsou pro tuto práci stěžejní. Na základě těchto zjištění je zkoumána možnost implementace technologie RFID ve vybrané společnosti. Tato obchodní společnost prodává textilní zboží a používá automatickou identifikaci pomocí čárových kódů k označení a sledování zboží. Zdrojem informací jsou hloubkový rozhovor s majitelem společnosti, dotazníkové šetření s významnými zákazníky společnosti a nabídky od dodavatelů nových technologií. Dále jsou provedena měření času kontroly zboží ve velkoobchodním skladu společnosti. Na základě zjištěných dat je pak provedena kalkulace nákladů a možných úspor a zhodnocení přínosu použití nové technologie pro společnost a pro zákazníky společnosti. Na základě analýzy je pak doporučeno, zda přejít na radiofrekvenční identifikaci zboží nebo zůstat u stávající technologie.
Use of radio-frequency identification in the retail and wholesale operations
Keywords: RFID technologie; implementace; maloobchod; velkoobchod; RFID tag; smart label; čárový kód; RFID technology; implementation; retail; wholesale; RFID tag; smart label; barcode