Přepětí v elektrických sítích a ochrana elektrických zařízení proti přepětí - Effenberk, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku přepětí. V úvodu jsou rozlišeny druhy přepětí. Konkrétně se pak práce zaměřuje na přepětí spínací a atmosférické. Další část popisuje vlny přepětí a jejich šíření po vedení nízkého napětí. Jsou zde znázorněny principiální schémata zapojení zdrojů, které generují zkušební vlny přepětí. V další části práce jsou probrány jak ochrany proti přepětí a základní ochranná opatření, tak svodiče přepětí. Na konci práce jsou poté znázorněna místa a způsoby zapojení svodičů třídy přepětí. Zmíněno je také chování přepěťové vlny na rozhraní dvou vlnových impedancí.
Surge in electrical networks and protection of electrical devices against surge
Keywords: přepětí; atmosférické přepětí; provozní přepětí; blesk; atmosférický výboj; ochrana proti přepětí; Ferrantiho jev; bleskojistka; varistor; transil; trisil; jiskřiště; ochrana stíněním; ochrana pospojováním; surge; atmospheric surge; switching surge; lightning; atmospheric discharge; surge protection; Ferranti effect; lightning arrester; varistor; transil; trisil; spark gap; bonding network; spatial shielding