Analýza regionálních disparit vybraných regionů na úrovni NUTS III a jejich snižování za pomoci politiky soudržnosti - Bandík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku regionálních disparit. Jedná se o analýzu těchto nerovností vyskytujících se v regionech úrovně NUTS III v ČR. Pozornost je soustředěna do tří oblastí: životní prostředí, nezaměstnanost, zdravotnictví. Analýza je realizována prostřednictvím komparace jednotlivých ukazatelů, které jsou považovány za nejdůležitější. Sledované období je 10 let tj. od roku 2000 do roku 2009. Jednotlivé indikátory jsou vyjádřeny v číselné formě v přehledných tabulkách, v grafické podobě a následně doplněny komentářem ve formě textu. K sestavení pořadí regionů je použita matematicko-statistická tzv. bodovací metoda.
Analysis of regional disparities selected regions NUTS III and their reduction with the assistance of the cohesion policy
Keywords: disparita; rozvoj; region; indikátor; disparity; development; region; indicator