Zmapování toku řeky Želivky v rámci studia ekologických invazí a invazních netýkavek (Impatiens glandulifera a I. parviflora) - Urban, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Ekologické invaze nepůvodních druhů představují problém globálního, ekonomického a etického rázu. Člověk je jednou z jejich příčin, ale zároveň i tím, kdo se snaží o navrácení invadovaného biotopu zpět k původnímu. Snahou a cílem práce bylo porozumět vlastnostem říčního biotopu a invazní ekologii jako takové a porozumět invazi a ekologii dvou invazních druhů rodu Impatiens (I. glandulifera, I. parviflora), a to na celém toku řeky Želivky. To protože se poslední dobou břehy Želivky začínají pokrývat hustými porosty těchto invazních druhů, rozhodl jsem se pro důkladné zmapování břehů, kde mi šlo o porovnání třech částí toku a o predikci co by se mohlo dělat dál?
Mapping the banks of the Želivka river within the framework of studying ecological invasions and invasive species I. glandulifera and I. parviflora
Keywords: Impatiens glandulifera; Impatiens parviflora; invaze; korelace; výskyt; rozšíření; diverzita; příbřežní zóna; řeky; disturbance; Impatiens glandulifera; Impatiens parviflora; invasion; correlation; ecology; disturbation; riparian habitat; diversity