Obraz španělského krále Filipa II. v moderní španělské beletrii - Řezníčková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce pojednává o obrazu španělského krále Filipa II. v moderní španělské krásné literatuře. Zpočátku je stručně představena osobnost monarchy z 16. století na základě moderní historiografie, především vědecké činnosti hispanisty Geoffreyho Parkera. Dále je nastíněna kulturní, politická a sociální situace ve Španělsku v průběhu studovaného období, tedy 20. a 21. století. Za pomoci metod literární kritiky je následně analyzována vybraná literatura s přihlédnutím k obecné situaci a tendenčním vlivům na moderní španělskou literární tvorbu. Práce začíná úvodem, který objasňuje autorčinu motivaci pro zvolení tématu, hlavní zdroje a metodologii a je zakončena závěrem, který je doplněn o resumé ve španělském jazyce.
Image of the Spanish king Philip II in the modern Spanish literature
Keywords: Filip II.; španělská moderní beletrie; Geoffrey Parker; moderní historiografie; Španělsko 20. a 21. století; Philip II.; Spanish modern literature; Geoffrey Parker; modern historiography; Spain 20th and 21st century