Činnost prvosledových hlídek Policie České republiky při vybraných typových činnostech integrovaného záchranného systému. - Sivera, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je zmapovat přínos a efektivnost prvosledových hlídek Policie České republiky a to zejména při událostech s aktivním (šíleným) střelcem, nebo obecněji s aktivním útočníkem, které jsou charakteristické násilným jednáním s cílem usmrtit co největší počet osob a jejichž vznik zpravidla nelze předvídat. Vzhledem k tomu, že dojezdové vzdálenosti speciálních sil jsou pro řešení takovýchto událostí často nedostačující, byl zřízen koncept prvosledových hlídek Policie České republiky, které by měly být rychlou a efektivní reakcí na takovéto mimořádné události, pro které je nutnost rychlého a efektivního zásahu příznačná.V teoretické části jsou uvedeny základní pojmy z oblasti integrovaného záchranného systému České republiky a v krátkosti je popsána historie a současnost Policie České republiky a dále se tato bakalářská práce věnuje tématům souvisejícím s útokem aktivního střelce a problematice prvosledových hlídek. V závěru teoretické části jsou uvedeny některé vybrané typové činnosti integrovaného záchranného systému České republiky, které lze očekávat při útoku aktivního střelce. Jedná se zejména o typové činnosti spojené s psychosociální pomocí, demonstrováním úmyslu sebevraždy a společným zásahem složek integrovaného záchranného systému při velkém počtu zraněných osob. V praktické části je proveden kvantitativní výzkum formou dotazníku u příslušníků Policie České republiky, kteří jsou teritoriálně zařazení na Územním odboru Strakonice, a to konkrétně na obvodních odděleních, jejichž součástí jsou prvosledové hlídky. Výzkum se zaměřoval na přínos vzniku prvosledových hlídek a na úroveň těchto hlídek v rámci Územního odboru Policie České republiky ve Strakonicích. Výzkum byl směřován i na policisty prvosledových hlídek Policie České republiky Územního odboru Písek a to z důvodu případného porovnání mezi oběma územními odbory, přičemž zde se nepodařilo zajistit dostatečné množství respondentů, kteří by byli ochotní k vyplnění dotazníku. Porovnání obou územních odborů tak nebylo provedeno. Výsledkem výzkumu bylo zjištění, že vznik prvosledových hlídek pro činnost v případě útoku aktivního střelce je přínosný a úroveň prvosledových hlídek Územního odboru Policie České republiky Strakonice je v současné době na nízké úrovni. V závěru bakalářské práce je provedena rekapitulace zjištěného a návrhy na zlepšení úrovně prvosledových hlídek Policie České republiky Územního odboru Strakonice, tedy hlídek s organizačním zařazením na Obvodním oddělení Vodňany, Obvodním oddělení Strakonice a Obvodním oddělení Blatná.
Activities of first-line patrols of the police of the Czech Republic during selected type activities of the Integrated Rescue System.
Keywords: Aktivní střelec; aktivní útočník; AMOK; FHQ; prvosledová hlídka; hlídková činnost.; Active shooter; active attacker; AMOK; FHQ First Hour Quintet; first-line patrols units; patrol unit activity.