Krizová intervence u klientů krizových center zaměřených na práci s dětmi a rodinou. - Kotrčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce chce upozornit na nejčastější důvody nepříznivé životní situace dětí, které jsou řešeny v krizových centrech. Úvodní část práce se zaměřuje na teoretické vymezení pojmů krize, krizová intervence, rodina a její význam pro děti, problematika rozvodů a syndrom CAN. Cílem předložené diplomové práce bylo zjistit s jakou problematikou se nejčastěji setkávají pracovnicí krizových center zaměřených na práci s dětmi a rodinou a porovnat klientelu a služby ve dvou vybraných krizových centrech a to v Praze a v Českých Budějovicích. Na začátku diplomové práce byla stanovena hypotéza, že problematika syndromu CAN u klientů krizových center se vyskytuje častěji než ostatní problémy. Hypotéza se nám podařila potvrdit pouze v Dětském krizovém centru v Praze. Pro porovnání služeb, ve vybraných krizových centrech, byl využit polostandartizovaný rozhovor, kterého se zúčastnilo celkem 9 respondentů. Z odpovědí pracovníků krizových center, se kterými byl veden rozhovor vyplynula následující hypotéza: pracovníci krizových center se domnívají, že poskytované služby v rámci krizové intervence jsou dostatečné.
Crisis intervention in clients of crisis centres focused on work with children and families.
Keywords: Krize; Krizová intervence; Rodina; Rozvod; Syndrom CAN; Crise; Crisis intervention; Family; Sparation; Child Abuse and Neclect