Přeměny společností - právní, účetní a daňové aspekty v podmínkách ČR - Remtová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení právních, účetních a daňových aspektů na konkrétním případě přeměny společnosti v podmínkách legislativy ČR. Z hlediska právních aspektů se jedná o problematiku potřebného souhlasu správce daně, Úřadu pro hospodářskou soutěž a případných poskytovatelů dotací. Důležité je získání živnostenského oprávnění, ochrana věřitelů či práva k nehmotným statkům, jako jsou licence, ochranné známky a ISO. Účetní aspekty zobrazují problematiku sestavení konečných účetních závěrek, zahajovacích rozvah, auditu těchto výkazů a zobrazují dopad přeměny do bilancí zúčastněných společností. Daňové aspekty řeší daň z příjmů právnických osob, z nemovitostí, silniční, darovací a z převodu nemovitostí, registraci k DPH a odepisování majetku.
Transformation of companies - legal, accounting and tax aspects in terms of legislation of Czech Republic.
Keywords: přeměna společností; právo; účetnictví; daně; transformation of companies; legal; accounting; tax