Reakce společenstev plazů a obojživelníků na disturbance v doubravách NP Podyjí - Baloun, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se věnuje monitoringu plazů a obojživelníků na rozdílných stanovištích v rámci šesti lokalit NP Podyjí. Monitoring probíhal metodou bodového transektu s využitím úkrytů v podobě rybničních folií v letech 2012 až 2015. Přínosem práce je především vyhodnocení preference stanovišť jednotlivými druhy plazů. Nejpreferovanější jsou částečně zapojená světlá stanoviště v podobě okraje lesa a světlých řídkých doubrav, nejméně preferovaný je zapojený stinný les. Na základě výsledků práce lze konstatovat příznivý vliv disturbancí na společenstva plazů a obojživelníků v doubravách NP Podyjí. Nezapojené řídké doubravy jsou ohroženy postupným zapojováním, se kterým se výrazně snižuje životní prostor řady ohrožených organismů včetně plazů a obojživelníků. Výsledky práce podporují nutnost udržení stanovišť bezlesí a řídkých světlých doubrav za použití cíleného managementu.
Effect of disturbances on reptile and amphibian assemblages in oak forests of Podyji National Park
Keywords: plazi; obojživelníci; monitoring; stanoviště; disturbance; Národní park Podyjí; reptiles; amphibians; monitoring; habitats; disturbance; Podyjí National Park