POSTAVENÍ OBCÍ V RÁMCI SYSTÉMU VEŘEJNÉ SPRÁVY VE ŠVÝCARSKU - Bělohlavová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem bakalářské práce je představit systém organizace veřejné správy ve Švýcarském spříseženství. Práce se soustředí na postavení obcí v rámci systému veřejné správy ve Švýcarsku, na práva, pozici a roli nejnižších územně administrativních jednotek ve švýcarském správním systému. Nezbytné je postihnout vliv přímé demokracie na rozhodovací procesy na komunální úrovni, stejně jako specifika silného postavení švýcarských obcí. Uvedené téma nebylo dosud zpracováno v českém jazyce. Vytvářeno bude vlastní česko-německé názvosloví, a i z tohoto důvodu budou akcentovány obce v německy mluvících kantonech.
THE STATUS OF MUNICIPALITIES IN THE CONTEXT OF THE PUBLIC ADMINISTRATION IN SWITZERLAND
Keywords: Švýcarské spříseženství; veřejná správa; politický systém; přímá demokracie; švýcarské obce; orgány švýcarských obcí; kanton Bern; Swiss Confederation public administration political system direct democracy; Swiss municipality Swiss municipal bodies; canton Bern.