Diagnostika LPG - Šik, Matěj (Jihočeská univerzita, 2023)
Hledání možných zdrojů energie pro pohon automobilů je stálá otázka. Cílem bakalářské práce bylo provést analýzu a shrnout získané informace o problematice diagnostiky LPG. Teoretická část pojednává o LPG, jeho historii i současném využití. Dále jsou zde definovány dosažené stupně alternativního pohonu LPG v České republice a rozbor faktorů působících pozitivně nebo negativně na rozvoj pohonu LPG. Čtenář bude také seznámen s nejvýznamnějšími výrobci LPG systémů. V neposlední řadě jsou zde popsány přestavby na LPG pohon a typy používaných systémů. Následuje detailní představení jednotlivých součástí soustavy LPG. Ve výzkumné části jsou řešeny dvě problematiky automobilů přestavěných na LPG pohon. První část seznamuje s průběhem diagnostiky automobilů s LPG pohonem z prostředí firmy AUTOGAS - CENTRUM, s.r.o. a popisuje diagnostické měření. Na konkrétním případě je vysvětleno, jak diagnostika probíhá, jak se vyhodnocuje a jaký je další postup na základě zjištěných skutečností. Druhá část pojednává o rozdílu ve výkonu vozu před montáží a po montáži LPG systému. Měření těchto hodnot bylo provedeno ve firmě Korpet s.r.o.
LPG diagnostics
Keywords: alternativní paliva; diagnostika; LPG; ropná paliva; zkapalněný ropný plyn; alternative fuels; diagnostics; LPG; petroleum fuels; liquified petroleum gas