Venkovský cestovní ruch na Vysočině - Pazderková, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o možnostech venkovské turistiky na Vysočině. Tato oblast je svým venkovským charakterem, dostatkem zemědělských usedlostí a kulturním a přírodním potenciálem pro venkovskou turistiku nejvýše vhodná. Lidé se stále více vrací k pobytu v přírodě s možností aktivního sportovního vyžití, což odráží snahu uniknout z měst na venkov. Venkovská turistika se v České republice teprve rozvíjí. V posledních letech se jí zabývá stále více podnikatelů, i když jen jako vedlejší činností a tato aktivita pro ně není hlavním zdrojem příjmů. Cílem práce je zjistit a zhodnotit nabídku a rozsah služeb venkovského cestovního ruchu na Vysočině. K získání potřebných údajů bylo provedeno dotazníkového šetření mezi poskytovateli těchto služeb. Na základě vyhodnocených výsledků byly nastíněny další možnosti rozvoje venkovské turistiky v regionu a byly vzneseny návrhy k samotným provozovatelům objektů venkovské turistiky.
Rural tourism in the region Vysočina
Keywords: Venkovský cestovní ruch; agroturistika; turistické aktivity; kraj Vysočina; Rural tourism; agrotourism; tourist activities; region Vysočina