Výchovné styly v současných typech rodin - Bastlová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato závěrečná bakalářská práce se zabývá tématem výchovných stylů, jejich druhy a využitím při výchově. V souvislosti s nimi je zmíněno i téma rodina, ve které jsou jednotlivé styly užívány pro výchovu potomků. Práce je tvořena dvěma hlavními částmi - teoretickou a praktickou. V teoretické části je výchova definována z pohledu minulosti i současnosti. Dále je zde uveden i její postupný vývoj a různé pohledy na tuto problematiku. V této polovině práce je věnována další větší kapitola i již zmiňované rodině. Její podstatě, typům, funkcím i členům. Praktickou část představuje popis výsledků výzkumného šetření, které bylo zrealizováno metodou rozhovorů s dětmi z různých typů rodin. Jsou zde rozebrány konkrétní odpovědi a situace. Popsáno je i srovnání a náhled do života vybraných rodin. Závěr praktické části tvoří shrnutí poznatků z výzkumného šetření.
Educational styles in current family types
Keywords: Rodina; výchova; výchovné styly; přístup rodičů; působení na dítě; Family; upbringing; educational styles; parents' attitude; influence on the child