Kurzové rozdíly - účetní a finanční pohled - Šejba, Roman (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá problematikou kurzových rozdílů. Porovnává českou a mezinárodní legislativu, týkající se kurzových rozdílů a analyzuje vývoj kurzu eura a s vývojem spojené dopady na české podniky. Praktická část je zpracovaná na vybraném podniku Monto s.r.o. V praktické části jsou analyzovány výnosy a pohledávky v cizí měně, vliv vývoje kurzu na kurzové rozdíly. Vymodelování výnosů v letech 20142016 při použití průměrných měsíčních kurzů a zhodnocení na základě porovnání s reálnými výnosy. Závěru jsou dvě malé kapitoly s názornou ukázkou zaúčtování faktur z podniku a navrhnutí opatření proti kurzové ztrátě. Z práce lze vyčíst, že ve sledovaném období mohl podnik pracovat s převážně stálým kurzem eura, díky devizovým intervencím České národní banky, které nabrali v platnost dne 7.11.2013 a pro mou práci bylo podstatné umělé držení kurzu na 27 EUR/CZK. Naopak vývoj dolaru v těchto letech byl kolísavý, ale pro podnik neměl takový význam, protože neeviduje velké množství faktur v dolarech. Otázkou také zůstává ochrana podniku proti kurzovému riziku, které podnik žádné nemá a po diskuzi s hlavní účetní se začali u své banky zajímat o měnové forwardy.
Exchange rate differences - accounting and financial
Keywords: kurzové rozdíly; kurzové riziko; zákon o účetnictví; kurzový zisk; kurzová ztráta; exchange rate differences; accountancy law; exchange loss; exchange risk; exchange profit