Travní semenářství v podmínkách ekologického a konvenčního zemědělství - Flašková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Travní semenářství má v zemědělské výrobě svou nezastupitelnou úlohu.Cílem této bakalářské práce je zhodnocení pěstování trav na semeno v podmínkách ekologického a konvenčního zemědělství. Velkým problémem je nedostatek ekologického certifikovaného osiva trav, neboť množení trav je v ekologickém způsobu hospodaření vysoce náročné. Ekologický množitelský porost musí splňovat legislativně veškeré požadavky jako množitelský porost v konvenčním způsobu hospodaření.Ovšem za předpokladu používání agrotechnických metod, které jsou v souladu se zákonem o ekologickém zemědělství.Bez použití pesticidů je založení travosemenných porostů náročnější na zpracování půdy před výsevem. Rovněž ošetřování porostů v průběhu vegetace i následná sklizeň či posklizňová úprava osiva je složitější v otázce pracovních operací, a tím také finančně nákladnější. Ze zjištěných údajů vyplývá větší náročnost na agrotechniku v ekologickém zemědělství, přesto zde má pěstování trav na semeno své opodstatnění.
Grass seed in conditions of organic and conventional farming
Keywords: množitelské porosty; osivo; pícnina; semenářství; tráva; seed crop; seeds; fodder; seed produktion; grass