Společenstvo fytofilního bentosu v rybnících - Zikmund, Hynek (Jihočeská univerzita, 2015)
Společenstvo fytofilního makrozoobentosu představuje v prostředí rybníků početnou složku, která má významnou úlohu v potravních sítích. Vzhledem k vazbě fytofilního makrozoobentosu na vodní makrofyta je často studována problematika vlivu makrofyt na toto společenstvo. Zásadní by měla být především pokryvnost, biomasa nebo morfologická komplexita vodních makrofyt. Tato práce je zaměřena na význam druhu vodních makrofyt. Ve dvou skupinách rybníků, třeboňských a rakouských, bylo testováno, zdá mají zastoupené druhy makrofyt vliv na společenstvo fytofilního zoobentosu. Vliv druhu makrofyt na početnost společenstva fytofilního zoobentosu nebyl prokázán. Vliv druhu makrofyt na biomasu společenstva fytofilního zoobentosu byl prokázán v třeboňských a rakouských rybnících analyzovaných společně tak i v každé skupině rybníků. V třeboňských i rakouských rybnících byly průkazně vyšší hodnoty biomasy fytofilního zoobentosu nalezeny na zblochanu vodním (Glyceria maxima) v prvním termínu vzorkování. Vliv druhu makrofyt na diverzitu společenstva fytofilního zoobentosu byl prokázán v třeboňských a rakouských rybnících analyzovaných společně a také v rakouských rybnících. Vzhledem k faktu, že v této práci byl ve vztahu ke společenstvu fytofilního makrozoobentosu analyzován vliv jediné proměnné (druhy makrofyt), je třeba při interpretaci výsledku postupovat obezřetně. V prostředí rybničních litorálů působí na fytofilní makrozoobentos současně řada abiotických a biotických proměnných.
Community of phytophilous benthos in fishponds
Keywords: fytofilní makrozoobentos; vodní makrofyta; rybniční litorál; interakce; phytophilous macrozoobenthos; water macrophytes; littoral zone in fishponds; interactions