Využití prostředků protichemické ochrany u jednotek Hasičského záchranného sboru České Republiky - Herzán, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce podává základní informace o získávání vědomostí o chemické službě a ochraně před působením nebezpečných látek u hasičů zařazených v jednotkách hasičských záchranných sborů. V úvodu nás práce seznamuje s historií vzniku prvních dobrovolných hasičských záchranných sborů a jejich vývojem od konce druhé světové války až do současnosti a postupnému vytváření profesionálních jednotek hasičských sborů. Informuje o vývoji legislativy v požární ochraně, vývoji preventivní ochrany před následky požárů. V další části se dozvídáme o uceleném systému vzdělávání, postupně zaváděném ve výchově nových příslušníků jednotek hasičských sborů. Popsána jsou vzdělávací zařízení ministerstva vnitra a jejich činnost v této oblasti. Práce se dále věnuje speciálnímu vzdělávání příslušníků v chemické službě v citovaných vzdělávacích zařízeních a dalšímu vzdělávání při pravidelných školeních na útvarech. Je zde popsán obsah vědomostí potřebných pro získání odborné způsobilosti v chemické službě. Za pomoci výzkumných metod, si práce dává za úkol zhodnotit kvalitu získaných vědomostí o chemické službě u jednotlivých funkcí působících u jednotek hasičských sborů. Dále má práce zjistit, zdali je ochrana hasičských jednotek před působením nebezpečných látek vyhovující.
The Use of Antichemical Protection by Fire Emergency Service Units of the Czech Republic.
Keywords: prostředky protichemické ochrany; nebezpečná látka; chemická služba; požární ochrana; means of anti-chemical protection; dangerous substance; chemical service; fire protection