Specifika hospodaření měst střední velikosti v ČR - Holická, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce "Specifika hospodaření měst střední velikosti v ČR" je definice pojmu město střední velikosti, jeho role v municipálním sektoru a vymezení specifik hospodaření. Města střední velikosti jsou významnou součástí municipálního sektoru, a jako taková mají svá určitá specifika hospodaření. Práce se zabývá municipálním sektorem v České republice, jeho vývojem a strukturou v současnosti. Města střední velikosti v České republice mají určité postavení, mají svůj systém financování a mají i svá specifika hospodaření založená na příjmech, výdajích a zadluženosti. Města střední velikosti mají 10 001- 25 000 obyvatel, a většinou se jedná o obce 3 stupně s rozšířeným městským úřadem. U tohoto typu měst je možné říct, že čím více obyvatel, tím vyšší výdaje na zabezpečování veřejných služeb a výdajů pro obyvatelstvo, zároveň ale i příjmů. Hlavní složku příjmů těchto měst tvoří transfery jako kompenzace finanční nesoběstačnosti a minimální výnosnosti vlastních příjmů měst. Zadluženost těchto měst je závislá na tom, zda čerpají peněžní prostředky z dotačních titulů či se zadlužují díky nahodilým událostem, jako jsou třeba povodně.
Particularities of economic activities of medium-sized towns in the Czech Republic
Keywords: Municipality; města střední velikosti; specifika hospodaření měst; analýza příjmů; analýza výdajů; analýza zadluženosti.; Municipalities; Medium-sized towns; Particolarities of ekonomic activities; analysis of expediture; analysis of incom; analysis of indebtedness.