Vliv ročního období na růstovou intenzitu holoubat - Filip, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá růstovou schopností holoubat během všech čtyř ročních období. V literárním přehledu se práce věnuje na začátku seznámením se s holubem domácím (Columba livia var. domestica), jeho předkem holubem skalním (Columba livia Briss) a jeho domestikací. Další částí je seznámení se s pohlavní soustavou samců a samic, a s tím spojené rozmnožování. V další kapitole o výživě se práce věnuje rozdělení základních živin, uvedení základních krmiv a výživě holubů. Vlastní sledování se zaměřuje na sledování růstu holoubat a s tím spojené vážení a zjišťování přírůstků od 1. dne věku do 30. dne věku. U sledovaných párů a jejich potomků se sledovalo, zdali se intenzita růstu během ročních období mění. V závěru práce je sledování zhodnoceno, jaké je působení ročních období na růst mláďat.
Influence of seasons on the growth intensity of squabs
Keywords: holub; růstová schopnost; čtyři roční období; holoubata; poštovní holub; pigeon; grow power; the four seasons; squab; homing pigeon