Porovnání technologií strojního dojení skotu. - Zajíc, David (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná práce je zaměřena na porovnání technologií strojního dojení skotu. Tato práce se zabývá vývojem a přehledem techniky a technologií využívaných při dojení skotu. Dále je zde uvedena analýza jednotlivých technologií. Hlavním cílem práce je provést ekonomický rozbor jednotlivých technologií. Závěrem bylo zjištěno, že pro chovatele dojného skotu je velmi zajímavá technologie dojících robotů, protože dojde k omezení počtu pracovních sil, zavedení tohoto investičně náročného systému dojení zajistí potenciální rentabilitu, ekonomický efekt, návratnost vložených prostředků a v neposlední řadě pak zvýšení požadavků na fyziologii dojnic.
Comparison of cattle milking machine technology.
Keywords: Dojnice; dojení; dojících robotů; strojní dojení; technologie; technika; Dairy cows; milking robots; milking machine; technology