Logistické zabezpečení ve veřejné správě se zaměřením na ochranu obyvatelstva - Kubát, Robert (Jihočeská univerzita, 2013)
Žijeme v době, kdy lidstvo častěji ohrožují mimořádné události, které ovlivňují zdraví nebo životy každého z nás. K zamezení nebo překonání nebezpečných účinků těchto mimořádných událostí je ve společnosti vytvořen logistický systém, který tyto účinky eliminuje. Tato diplomová práce se zaměřila právě na tento systém, který je připraven svými nástroji a prostředky mimořádné události řešit. V České republice je zabezpečeno řešení těchto událostí pomocí veřejné správy, která poskytuje základní logistickou podporu. Základním článkem logistického řetězce je Hasičský záchranný sbor České republiky. Obyvatelé České republiky se v posledních letech několikrát mohli přesvědčit o potřebě logistického zabezpečení, ať už to bylo při ničivých povodních nebo tragických nehodách. Znalost postupů a praktických dovedností činnosti opatření ochrany obyvatelstva je jedním ze základních předpokladů její úspěšné realizace při vzniku a působení mimořádné události. Cílem práce bylo zjistit a vyhodnotit stav logistického zabezpečení v oblasti ochrany obyvatelstva ve veřejné správě se zaměřením na obce s rozšířenou působností na základě vedení řízených rozhovorů s pracovníky oddělení krizového řízení a mínění obyvatel daných obcí. Celý výzkum byl směřován tak, aby po provedení šetření pomocí řízených rozhovorů u orgánů veřejné zprávy a analýzy údajů získaných dotazníkovým šetřením od vybraných obyvatel byly získány informace o logistickém zabezpečení a informovanosti obyvatel jednotlivých měst. Zároveň tyto informace odrážejí celkový pohled na skutečný stav informovanosti těchto obyvatel ze strany městských úřadů. Obce s rozšířenou působností Týn nad Vltavou, Písek a Tábor zahrnují mnoho dalších obcí. Pokud by se práce měla věnovat podrobněji všem, byla by velmi rozsáhlá. Proto je zaměřena pouze na konkrétní města. Metodika práce spočívala ve shromažďování teoretických informací získaných zejména z odborné literatury, internetových stránek a platných zákonů. Aby bylo možné zjistit logistické zabezpečení daných měst a stav informovanosti jejich obyvatel, byly provedeny řízené rozhovory o 21 otázkách s pracovníky oddělení krizového řízení a dále byl vybraným obyvatelům osobně předáván dotazník, který se na tuto problematiku zaměřoval.
Logistic management in public sector with focus on citizen protection
Keywords: logistika; státní správa; ochrana obyvatelstva; Správa státních hmotných rezerv; Hasičský záchranný sbor České republiky; Integrovaný záchranný systém; logistics; state administration; protection of population; state material reserves; Fire Rescue Brigade of the Czech Republic; Integrated Rescue System