Postoj sester na klinických pracovištích ke studentům ošetřovatelství - Bobková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2022)
Postoj sester na klinických pracovištích ke studentům ošetřovatelství je důležitý ke kvalitní výuce na praxi studentů, proto se v této práci budeme tímto tématem zabývat. Důležitá je spokojenost na obou stranách, jak na straně sester, tak na straně studentů při jejich praxi v klinickém prostředí. Proto se snažíme nejčastější problémy ve výzkumu zjistit a najít pro ně řešení či upřesnit představy sester i studentů. Předmětem výzkumu je zjistit, jaký mají sestry na klinických pracovištích postoj ke studentům ošetřovatelství a popsat faktory, které ovlivňují postoj sester na klinických pracovištích ke studentům ošetřovatelství při praxi. Bylo stanoveno pět hypotéz. V diplomové práci byl využit kvantitativní výzkum. K dotazování byly použity nestandardizované dotazníky pro sestry a studenty sestavené na základě prostudovaných zdrojů, zkušeností a znalostí plynoucích z praxe. Dotazníkové šetření u sester probíhalo od 14. 1. 2022 do 11. 3. 2022. U studentů dotazníkové šetření probíhalo také od 14. 1. 2022 a z důvodu horší návratnosti byl výzkum prodloužen do 24. 3. 2022. Z výzkumu vyplývá, že postoj sester na klinických pracovištích ke studentům ošetřovatelství není odlišný v závislosti na délce praxe sester, ani v závislosti na nejvyšším dosaženém vzdělání. Postoj sester na klinických pracovištích ke studentům ošetřovatelství se liší dle pracoviště, na kterém studentova praxe probíhá. Faktory, které ovlivňují postoj sester na klinických pracovištích ke studentům ošetřovatelství se neliší dle klinického pracoviště, ale liší se dle ročníku, v jakém se student nachází.
Attitudes of nurses in clinical workplaces towards nursing students
Keywords: Postoj; klinická praxe; student; ošetřovatelství; sestra; klinické pracoviště; mentor; Attitude; clinical work experience; students; nursing care; nurse; clinical workplace; mentor