Syndrom vyhoření u zaměstnanců v ústavech sociální péče pro osoby s mentálním postižením. - Kotrčová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo zjištění míry syndromu vyhoření u zaměstnanců ve třech náhodně vybraných ústavech sociální péče pro osoby s mentálním postižením v Jihočeském kraji. Zvolenou metodikou byl kvantitativní výzkum. Byla použita metoda dotazování, dotazník podle autorů T. a J. Tošnerových. Stanovená hypotéza - míra syndromu vyhoření bude vyšší u skladby pracovníků s vyšším dosaženým vzděláním se nepotvrdila. Z dotazníkové šetření vyplynulo, že syndromem vyhoření nejvíce trpí zaměstnanci se středním odborným učilištěm. Bakalářskou práci je možno využít jako monitoring aktuálního stavu syndromu vyhoření u zaměstnanců ve vybraných ústavech sociální péče pro mentálně postižené osoby a dále bude sloužit jako podnět ke zkvalitnění systému prevence syndromu vyhoření v těchto zařízeních.
Study of Burn-out Syndrome in Accredited Employees of a 24-hour Supportive Residential Accommodation for People with Learning Disabilities .
Keywords: Syndrom vyhoření; mentální postižení; ústav sociální péče.; Burn - out syndrom; menthal disablet; social care facility.