Činnost Kongregace Školských sester de Notre Dame na území České republiky ve světle sociálního učení církve, se zvláštním zřetelem na charitativní aktivity - Klempová, Martina Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá činností Kongregace Školských sester de Notre Dame na území České republiky ve světle sociálního učení církve, se zvláštním zřetelem na charitativní aktivity. První část práce zachycuje život sv. Augustina, který sepsal řeholi, podle níž jsou zpracované konstituce Kongregace Školských sester de Notre Dame. Práce se dále věnuje sv. Petrovi Fourierovi a bl. Alexii Le Clerc, kteří založili na přelomu 16. a 17. století ve Francii řád pod názvem "Kanovničky sv. Augustina z kongregace de Notre Dame". Další část práce představuje Gabriela Schneidera jako horlivého kněze, který uvedl Kongregaci "Chudých školských sester de Notre Dame" do Čech, a současně se zaměřuje na působení Kongregace Školských sester de Notre Dame v Českých Budějovicích od roku 1871 po současnost. Druhá část práce se zabývá řeholním životem a působením Školských sester de Notre Dame U sv. Josefa v Č. Budějovicích, a zároveň popisuje činnosti Kongregace se zřetelem na charitativní aktivity. Třetí část práce pojednává o sociálním učení církve, co do jeho významu, rozvoje, tak i jeho principů: caritas, personality, solidarity, subsidiarity a společného dobra. Poslední část práce propojuje principy SUC s konstitucí a s charitativními aktivitami Kongregace.
Activities of the Congregation of the School Sisters of Notre Dame on the Territory of the Czech Republic in the Light of the Social Doctrine of the Church, with a Special Focus on Charitable Activities
Keywords: řehole; kongregace; Školské sestry de Notre Dame; konstituce; řeholní život; sociální učení církve; charitativní činnost církve; monastic rules; congregation; School Sisters of Notre Dame; constitution; monastic life; Social Doctrine of the Church; charitable activities of the Church