Postavení a role francouzštiny v institucích Evropské unie - Smejkalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce Postavení a role francouzštiny v institucích Evropské unie psaná ve francouzštině je rozdělena do 5 kapitol. Teoretické části je věnována první kapitola, která popisuje historický vývoj jazykové politiky EU a fungování francouzštiny od roku 1958 podle právního ujednání. Jádro práce tvoří charakteristika fungování jazykového systému v institicích. Zvláštní důraz je kladen na analýzu snah o posílení francouzšiny v EU, jak ze strany institucí, tak i Francie a dalších organizací. Součástí práce je resumé v češtině a dvojjazyčný glosář.
French Language in the European Institutions
Keywords: mnohojazyčnost; jazyková politika; úřední jazyk; pracovní jazyk; autentický jazyk; francouzský jazyk; jazykovvý režim; mnohojazyková politika; diplomatický jazyk; Akční plán pro francouzštinu; plurilingualism; language policy; official language; working language; authentically language; french language; language regime; policy of plurilingualism; diplomatic language; action plan for french language