Výuka fyziky a tvořivost - Hynková, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Námětem této diplomové práce je fyzika a její úloha v procesu vzdělávání. Přináší pohled na výuku fyziky a některé faktory, které ji mohou různým způsobem ovlivňovat. Pozornost je věnována tvořivosti, jejímu využití, vědomému rozvíjení a tomu, jakou roli může tvořivost hrát ve výuce fyziky. V závěru práce uvádím příklad vlastního pojetí výuky fyziky a experiment se zařazením metod rozvíjejících tvořivost. Cílem experimentu je ověření předpokladu, zda tvořivý přístup učitele může ovlivnit aktivitu žáků a zda lze podporou tvořivosti docílit zvýšeného zájmu žáků o předmět.
Education of Physics and Creativeness
Keywords: Fyzika; tvořivost; tvořivý žák; tvořivý učitel; tvořivá fyzika; výuka fyziky; vyučovací hodina; výukové metody; aktivizační metody.; Physics; creativity; creative student; creative teacher; creative physics; physics teaching; lesson; teaching methods; activating methods.