Středověká šlechtická sídla v severovýchodních Čechách (Archeologie hradu Kumburku) - Witkowski, Martin (Jihočeská univerzita, 2012)
Předložená diplomová práce je rozdělena do dvou ucelených částí. První část je zaměřena na problematiku hradních staveb ve vymezené oblasti severovýchodních Čech. Snaží se podat přehled o vývoji a typologii jednotlivých sídel a představit model struktury rozložení hradních staveb v rámci vymezené sondy. Druhá část práce se z archeologického úhlu pohledu zabývá hmotnou kulturou hradu Kumburku situovaného uvnitř studované sondy. Cílem této části je analýza, syntéza a interpretace nestratifikovaných nálezů, které byly získány prostřednictvím povrchových sběrů v areálu hradu. Zjištěné výsledky se autor pokouší na základě komparativního studia odborné literatury, písemných a ikonografických pramenů zasadit do historického kontextu tohoto šlechtického sídla. Zpracováním dosud opomíjených archeologických nálezů se snaží rovněž přispět k poznání kultury každodenního života na hradě v průběhu 14. - 16. století.
Medieval aristocratic residences in the north-eastern Czech Republic (Archaeology of The Kumburk Castle)
Keywords: Kumburk; hrad; archeologie; artefakt; severovýchodní Čechy; Kumburk; castle; archaeology; artefact; north-eastern Czech Republic