Konstrukce ženskosti v raném novověku - Slabová, Ilona (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomovou práci Konstrukce ženskosti v raném novověku lze chápat jako příspěvek k výzkumu genderových rolí ve společnosti raného novověku. Pramennou základnu tvoří mravokárné spisy z 16. a 17. století. Tyto spisy se zaměřují na ženu a její společenské stavy, nebo na manželský svazek. V prvním případě je lze obsahově chápat jako navedení ?hříšné? ženy na správnou cestu, nebo jako oslavu ženského pohlaví. Ve druhém případě se spisy o manželství snaží vyzdvihnout tento svazek oproti panenství a představují jednotlivé povinnosti manželů. Konkrétní názory na ženu vycházely ze středověké tradice. Žena byla stále viděna jako mdlá a slabá. Z toho důvodu na ni musel muž dohlížet, kontrolovat ji a také nad ní měl absolutní moc. Její místo bylo uvnitř rodiny, kde měla na starosti děti a domácnost. Naopak manželství jako takové začínalo být důležitější než panenství, a to z důvodu, že bylo přínosnější pro společnost. S vzestupem manželského svazku stoupla i pozice ženy jako jeho součásti. Cílem diplomové práce je sledovat, jak je v těchto spisech konstruována feminita, a odhalit základní myšlenkové stereotypy o ženách v tomto období. V první části práce jsou formálně rozebírány a následně komparovány uvedené spisy. Další části se soustředí přímo na ženu a pokouší se rekonstruovat dobovou podobu ideální ženy a její protipól.
Construction of Womanhood in the Early Modern Period
Keywords: žena; raný novověk; gender; women; Early modern Period; gender