Elements of Gothic Literature in the Works by Stephenie Mayer (Twilight Saga), Anne Rice (Vampire Chronicles) and Tim Burton - Sodomková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Náplní této diplomové práce je analýza vybraných textů tří populárních amerických autorů (Stephenie Mayer, Anne Rice, Tim Burton), kteří ve svém prozaickém i filmovém díle rozvíjejí tradici gotické literatury. Práce si klade za cíl ukázat, jak jsou v jednotlivých dílech využity konkrétní gotické prvky (např. postava upíra či obludy, téma násilí a smrti). V úvodní teoretické kapitole je přiblížen specifický charakter angloamerické gotické prózy a v následujících kapitolách se bude věnovat interpretaci zkoumaných témat. V této souvislosti jsou zvažovány i literárních vlivy (Horace Walpole, Mary Shelley, Ch.R. Maturin, Bram Stoker), či originalita příběhů a je posuzován přínos analyzovaných textů pro další vývoj gotické literatury.
Elements of Gothic Literature in the Works by Stephenie Mayer (Twilight Saga), Anne Rice (Vampire Chronicles) and Tim Burton
Prvky gotické literatury v díle Stephenie Mayerové (Twilight Saga), Anne Riceové (Vampire Chronicles) a Tima Burtona
Keywords: Gotická fikce; nová gotická fikce; romantická literatura; literatura pro mládež; gotické prvky; Tim Burton; Stephenie Meyer; Anne Rice; Gothic fiction; New Gothic fiction; romance; young adult literature; Gothic elements; Tim Burton; Stephenie Meyer; Anne Rice