Profesionální nákazy ve zdravotnictví - Martincová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma bakalářské práce zní ‚qProfesionální nákazy ve zdravotnictví''. Pojmem profesionální nákazy (infekce) se označují onemocnění, která postihují určité profesní skupiny ve větší míře než ostatní populaci. Při posuzování je třeba dokázat, že postižený přišel s infekcí do styku při výkonu zaměstnání a že riziko infekčního onemocnění při práci bylo prokazatelně vyšší než v běžném životě (Göpfertová, 2005). Nejvýznamnějším rizikem ve zdravotnictví je přenos nákaz a tedy vyšší možnost vzniku profesionální nákazy u zdravotnického pracovníka. Je proto důležité, aby zdravotníci měli co nejvíce informací o této problematice. Profesionální nákazy mohou být hlášeny a uznávány jako nemoci z povolání přenosné a parazitární. Patří v seznamu nemocí z povolání do V. kapitoly a mají legislativně pro postiženého sociální a ekonomické důsledky. Nejčastěji se podle statistiky v posledních letech v této kapitole opakují následující diagnózy: svrab, virové hepatitidy a tuberkulóza. V prevenci nákaz je důležité dodržovat hygienický a protiepidemický režim, bariérovou ošetřovatelskou péči. Proto je třeba, aby zdravotničtí pracovníci měli znalosti o tom, jaká onemocnění patří mezi profesionální nákazy, jakým způsobem se přenáší, jaké jsou možnosti prevence i to, že postižení těmito nákazami může mít pro ně závažné zdravotní následky. Je také nezbytné, aby se uplatňovala v celém rozsahu komplexní pracovnělékařská péče. Zároveň by měli zdravotničtí pracovníci vědět, že podle platné legislativy mají právo na ochranu a bezpečnost svého zdraví při výkonu povolání. Výzkumná část byla prováděna na základě kvantitativního výzkumu. Jako metodu sběru dat jsem použila dotazování, technikou dotazníku. Tvořilo ho 25 otázek, 24 z nich bylo uzavřených a 1 polootevřená. Výzkumným souborem byli nelékařští zdravotničtí pracovníci na lůžkových odděleních v Oblastní nemocnici Náchod, a.s.. Dotazníky byly rozdány zdravotnickým pracovníkům způsobilým k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu po získání odborné způsobilosti (všeobecná sestra, porodní asistentka) a zdravotnickým pracovníkům způsobilým k výkonu zdravotnického povolání pod odborným dohledem nebo přímým vedením (zdravotnický asistent/ka/, ošetřovatel/ka/, sanitář/ka/). Pracovníci byli různých věkových skupin a měli různou délku praxe ve zdravotnictví. Celkem bylo rozdáno 150 dotazníků, návratnost byla 115 dotazníků, ze kterých mohlo být použito ke konečnému vyhodnocení 110 dotazníků (100 %). Zbylé bylo nutné z výzkumu vyřadit, protože byly nedostatečně vyplněné. Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit informovanost o profesionálních nákazách (nemocech z povolání přenosných a parazitárních) u nelékařských zdravotnických pracovníků na lůžkových odděleních v Oblastní nemocnici Náchod, a.s.. Druhým cílem bylo zjistit informovanost o přenosu a prevenci profesionálních nákaz u nelékařských zdravotnických pracovníků na lůžkových odděleních v Oblastní nemocnici Náchod, a.s.. Třetím cílem bylo zjistit, jak je komplexně plněna primární pracovnělékařská péče u nelékařských zdravotnických pracovníků na lůžkových odděleních v Oblastní nemocnici Náchod, a.s.. Na základě výsledků byla vyvrácena hypotéza č. 1, ve které jsem předpokládala, že nelékařští zdravotničtí pracovníci na lůžkových odděleních v Oblastní nemocnici Náchod, a.s. jsou informováni o profesionálních nákazách (nemocech z povolání přenosných a parazitárních). U hypotézy č. 2 lze konstatovat, že nelékařští zdravotničtí pracovníci na lůžkových odděleních v Oblastní nemocnici Náchod, a.s. jsou informováni o přenosu a prevenci profesionálních nákaz, čímž byla potvrzena. Také hypotéza č. 3 byla potvrzena. U nelékařských zdravotnických pracovníků na lůžkových odděleních v Oblastní nemocnici Náchod, a.s. je komplexně plněna primární pracovnělékařská péče. Tato práce by mohla sloužit jako studijní materiál.
Professional Contagions in Health Service
Keywords: Biologický činitel; Nemoc z povolání; Primární pracovně lékařská péče; Profesionální nákaza; Státní zdravotní dozor; Biological factor; Occupational disease; Primary occupational health care; Professional infection; State health supervision