Těžba a využití energetických surovin ve světě (geografický přehled) - Matějka, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá vytvořením obecného aktuálního přehledu o stavu zásob, produkce, spotřeby a o obchodu jednotlivých energetických surovin se zaměřením na fosilní paliva (ropa, zemní plyn, uhlí). Úvod práce je věnován obecné reflexi odrážející současný stav v problematice paliv. Následují kapitoly pojednávající o cílech práce, rozboru literatury a metodice zpracování. Po této úvodní části navazují již konkrétní kapitoly zabývající se ropou, zemním plynem a uhlím. Všechny uvedené části práce jsou členěny do podkapitol obsahující všeobecný úvod, který popisuje samotnou energetickou surovinou. Následuje historie těžby dané komodity, obecný globální pohled doplněný o příklady vybraných významných světových regionů těžby určité strategické energetické suroviny. Práce přináší ucelená aktuální data těžených palivových surovin uspořádaných do přehledných tabulek. Tyto tabulky jsou doplněny názornými grafy. Sestavené tabulky udávají pořadí největších světových producentů, spotřebitelů, exportérů i importérů jednotlivých strategických energetických komodit. Závěr studie patří shrnutí vymezených cílů práce a nástinu úlohy a významu paliv v současném světě.
The Exploitation and Utilization of Energetic Raw Materials in the World
Keywords: energetické suroviny; ropa; zemní plyn; uhlí; těžba; využití; Energetic Raw Materials; Crude Oil; Natural Gas; Coal; Mining; Exploitation