Posouzení růstu hříbat - Kubů, Romana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo posoudit úroveň růstu hříbat českého teplokrevníka v různých podmínkách odchovných zařízení. Bylo sledováno 278 hříbat odchovávaných v testačních odchovnách v letech 2001 až 2003. Jejich růst, exteriér a mechanika pohybu byli zjišťovány v závislosti na nadmořské výšce odchoven od 200 do 700 m.n.m., a hodnotili se ve vztahu s liniovou příslušností otce. Dále byl posuzován růst hříbat ve 3 soukromých chovech u 98 hříbat a byly získány a vyhodnoceny vzorky pastevního porostu ze 6 lokalit (24 stanovišť) v letech 2005 a 2006.
The rating of the growing foals
Keywords: český teplokrevník; růst; hříbata; nadmořská výška; pastevní porost; czech warm-blood; growth; colts; altitude; green