Kvalitativní výzkum rodinných systémů osob se závislostí - Nikodýmová, Leona (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se věnuje problematice rodiny a problematice závislostí. Vysvětluje některé důležité pojmy z oblasti rodiny a z oblasti závislostí obecně. Specificky se pak zabývá závislostí na alkoholu a závislostí na hracích automatech. Cílem bakalářské práce je zjistit, z jakých rodinných prostředí pocházejí osoby se závislostí na alkoholu nebo na výherním automatu a následně vysledovat některé společné znaky (rizikové faktory) v těchto rodinách, které by mohly být jednou z příčin vzniku závislosti.
Qualitative research on family systems of people with addictions
Keywords: rodina; funkční rodina; dysfunkční rodina; závislost; psychoaktivní látky; gambling; resilience; prevence; family; functional family; dysfunctional family; addiction; psychoactive substances; gambling; resilience; prevention