Přízvuk a redukce nepřízvučných slabik u českých uživatelů angličtiny: britská vs. americká angličtina - Unger, Filip (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá schopností českých uživatelů angličtiny rozpoznávat rozdíly v přízvuku britské a americké angličtiny a tím, do jaké míry se tato jejich schopnost promítá do jejich vlastní výslovnosti. V první části práce tedy určuji a popisuji hlavní odlišnosti v umístění přízvuku a jeho vlivu na výslovnost v obou těchto regionálních standardů. Ve druhé části jsou nejprve shromážděna data získaná od účastníků výzkumu prostřednictvím rozhovoru, nahrávky čtení krátkého textu obsahujícího zkoumané jevy, a dotazníku k nahrávkám rodilých mluvčích užívajících výše zmíněné standardy. Tato data jsou následně kvantitativně vyhodnocena. Dotazník ohledně rozdílů ve výslovnosti přízvuku mezi britskou a americkou angličtinou také posílám náhodně vybranému vzorku Čechů a zkoumám míru jejich znalosti daného jevu. Závěrem práce je praktické doporučení pro výuku výslovnosti angličtiny v České republice a uvedení možností dalšího rozšíření práce.
Stress and reduction in Czech speakers of English: British vs. American English
Přízvuk a redukce nepřízvučných slabik u českých uživatelů angličtiny: britská vs. americká angličtina
Keywords: výslovnost; redukce slabik; britská angličtina; americká angličtina; čeští uživatelé angličtiny; pronunciation; linguistic stress; British English; American English; Czech users of English