Tumor markery na OKB Nemocnice Pelhřimov-metody stanovení, klinický význam. - Vacíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Nádorová onemocnění jsou po nemocech srdce a cév nejčastější příčinnou úmrtí v České republice. Každý rok je diagnostikována a přijata k léčbě řada nových pacientů s nádorovým onemocněním. Stanovení hladiny nádorových markerů je nedílnou součástí vyšetřovacích metod pro včasné zachycení nemoci, stanovení diagnózy a kontroly průběhu léčby. V současnosti zatím není k dispozici univerzální marker, proto se při analýzách stanovuje více rakovinných markerů, jejichž vzájemná specifita a senzitivita se překrývá. V teoretické části se práce zabývá obecným popisem nádorových onemocnění. Další část je věnovaná národovým markerům, vlastnostem, hodnocení výsledků vyšetření a jejich rozdělení. Následně jsou charakterizovány jednotlivé nádorové markery vyšetřované na Oddělení klinické biochemie Nemocnice Pelhřimov, p. o. Praktická část je věnovaná metodám stanovení nádorových markerů na Oddělení klinické biochemie Nemocnice Pelhřimov, p. o. Následuje popis principu stanovení tumor markeru na analyzátoru Cobas e601. Experimentální část je věnovaná statistice vyšetření nádorových markerů za jednotlivé roky (20152017) získaná na Oddělení klinické biochemie Nemocnice Pelhřimov, p. o. V experimentální části se dále zabývám pacienty a hodnocením jejich výsledků. Cílem bakalářské práce je zpracování přehledu nejdůležitějších a nejpoužívanějších nádorových markerů, stručná charakteristika a popis významu pro klinickou praxi. Práce dále uvádí laboratorní metody jejich stanovení včetně analytických parametrů, preanalytických požadavků a hodnocení výsledků vyšetření tumor marker. V závěru práce jsou uvedena statistická data získaná na pracovišti OKB a RTO Nemocnice Pelhřimov, p. o.
Tumor markers at OKB Pelhřimov Hospital - methods of assessment, clinical significance.
Keywords: Tumor marker; OKB Nemocnice Pelhřimov; p. o.; CEA; CA15-3; CA125; CA19-9; hCG; ICTP; PSA; tumour marker; OKB (the Department of Clinical Biochemistry) Pelhřimov Hospital; semi-budgetary organization; CEA; CA15-3; CA125; CA19-9; hCG; ICTP; PSA