Role sociálních pracovníků ve věznicích v ČR - Polatová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá rolí sociálních pracovníků ve věznicích v České republice. Hlavním cílem je zanalyzovat kompetence a činnosti sociálních pracovníků ve věznicích v ČR. Teoretická část v první kapitole vymezuje sociální práci ve věznici, právní rámec sociální práce, roli sociálního pracovníka, jeho náplň práce a jeho roli v multidisciplinárním týmu. Druhá kapitola teoretické části vymezuje pojem vězeňství, Vězeňskou službu České republiky a její organizační strukturu. Dále pak rozdělení věznic podle jejich typů a stupňů ochrany. A na závěr pojem výkon trestu odnětí svobody. Třetí kapitola pak popisuje přijímání a umisťování odsouzených k výkonu trestu odnětí svobody, práva a povinnosti odsouzených k výkonu trestu, programy zacházení, pojem SARPO a propouštění z výkonu trestu. Hlavním cílem praktické části bylo zanalyzovat kompetence a činnosti sociálních pracovníků ve věznicích v ČR. Dílčí cíle byly: ,,Zjistit možnosti sociálních pracovníků při realizaci sociální práce ve věznicích v ČR" a ,,Popsat případné problémy sociálních pracovníku při realizaci sociální práce ve věznicích v ČR". Cílů bylo dosaženo za použití kvalitativní strategie, metody dotazování a techniky polostrukturovaných rozhovorů s vybranými sociálními pracovníky. Vybraným sociálním pracovníkům byly položeny následující výzkumné otázky: ,,Jaké jsou možnosti sociálních pracovníků při realizaci sociální práce ve věznicích v ČR?" a ,,Jaké jsou problémy sociálních pracovníků při realizaci sociální práce ve věznicích v ČR?"
The role of social workers in prisoners in the Czech Republic
Keywords: Sociální práce; věznice; výkon trestu; Social work; jail; a prison sentence