Burzovní trh s cennými papíry v ČR a ve vybraných zemích EU - Fiala, Jakub (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce Burzovní trh s cennými papíry v ČR a ve vybraných zemích EU se zabývá vznikem a vývojem kapitálového trhu v ČR, Maďarsku a ve Velké Británii. Hlavním cílem této práce bylo zhodnotit vývoj burzovních ukazatelů za rok 2006 a v několika dalších minulých letech. Po teoretické části, kde jsou objasněny základní pojmy, následuje prezentace vývoje hlavního burzovního indexu, akciového a dluhopisového trhu na každé burze zvlášť. Následně byly všechny ukazatele porovnány navzájem. Na jednotlivých trzích byla testována efektivnost, likvidita a rizikovost. Po porovnání všech ukazatelů a výsledků jasně vyplynulo, že burza v Londýně je z porovnávaných burz nejvyspělejší a patří do skupiny velkých světových burz. Obě dvě burzy ze středoevropského regionu by teoreticky měli mít podobné výsledky. Skutečnost je ovšem jiná. Pokud se jedná o objemy obchodů, tak v tomto případě byl v roce 2006 zobchodován větší objem na pražské burze. Ovšem pokud se podíváme na výsledky ostatních ukazatelů, tak téměř ve všech případech dosahuje lepších čísel burza v Budapešti.
Stock Exchanges in the Czech Republic and in Some of Other EU Member Countries
Keywords: kapitálový trh; akcie; dluhopisy; burza cenných papírů; burzovní index; objem obchodu; tržní kapitalizace; efektivnost; rizikovost; likvidita; stock market; shares; bond; stock exchange; stock index; trade value; market capitalization; efficiency; risk; market liquidity