Ochrana a evakuace osob žijících v sociálních zařízení na území okresu Strakonice při mimořádných událostech - Tkadlec, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá ochranou a evakuací osob žijících ve vybraných sociálních zařízeních v okresu Strakonice při mimořádných událostech. Pro diplomovou práci byla vybrána a oslovena konkrétní sociální zařízení ve Strakonicích, Blatné a v Oseku, která poskytují pobytové sociální služby. Sociální služby dělíme dle účelu a typu služby, kterou poskytují (domovy pro osoby se zdravotním postižením, chráněná bydlení, domovy pro seniory, sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních ústavní péče, azylové domy, domovy na půli cesty a jiné). U těchto zařízeních bylo předmětem zkoumání zjištění stavu připravenosti pro případ vzniku mimořádné události a vyhodnocení rizik, která jednotlivá zařízení ohrožují. Práce je rozvržená na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je řešena literární rešerše související s tématem ochrany a evakuace osob při vzniku mimořádných událostí v sociálních zařízení. Pro praktickou část bylo osloveno pět sociálních zařízení, která splňovala kritéria výběru. Těmto zařízením byl zaslán dotazník, který obsahoval 32 otázek a 6 podotázek. Otázky byly zaměřené na strukturu klientů, připravenost a informovanost pro případ vzniku mimořádných událostí a preventivní opatření, která mají vzniku MU předcházet či je co nejdříve rozpoznat. Výsledky práce tvoří především kvalitativní výzkum, jehož data byla získána pomocí dotazníkového šetření a následná analýza rizik, která mohou bezprostředně ohrozit vybraná sociální zařízení. Pro detailnější zjištění informací následovalo po vyhodnocení dotazníků šetření pomocí rozhovorů s oslovenými respondenty. Diskuzní část vyhodnocuje obsah výzkumné části, analýzy a rozhovory a poukazuje na nedostatky jednotlivých zařízení. V diplomové práci byly stanoveny 2 cíle: Zhodnotit připravenost při ochraně a evakuaci osob žijících v sociálních zařízení a porovnat připravenost při ochraně a evakuaci ve vybraných typech sociálních zařízení.
Protection and evacuation of persons living in social facilities in area Strakonice during emergencies
Keywords: evakuace; mimořádná událost; sociální zařízení; evacuation; emergency; social facility