Společný jazyk matematiky a ekonomie - Hošek, Radim (Jihočeská univerzita, 2016)
Podnětem pro vznik této bakalářské práce bylo paradoxní zjištění, že ač studenti bakalářských oborů ekonomie absolvují poměrně velké množství matematických předmětů, znalosti v nich získané nejsou později v ekonomických předmětech uplatňovány. Cílem této práce je doplnit vysvětlení některých takových témat za použití různých matematických technik, jež jsou součástí standardních kursů. Zvláštní pozornost je věnována problematice grafického znázorňování v ekonomii, neboť často nedodržuje konvenci o využití vodorovné osy pro nezávisle proměnnou. K některým tématům doplňujeme alternativní grafické znázornění, které je v souladu s touto konvencí, avšak také ukazujeme, že ne vždy je to vhodné. Dále zkoumáme problematiku sčítání křivek a nabízíme vysvětlení, jak interpretovat grafy, které nedodržují výše uváděnou konvenci.
Common Ground of Mathematics and Economics
Keywords: matematika v ekonomii; anuitní počet; vnitřní výnosové procento; teorie užitku; grafy v ekonomii; konvence grafického znázorňování; nabídka práce; eliminace rizika; nabídka a poptávka; inverzní graf; mathematics in economics; annuity calculus; internal rate of return; profit theory; graphs in economics; graph conventions; labour supply; risk elimination; supply and demand; inverse graph