Ošetřovatelská péče o pacienty s urolitiázou a zhodnocení jejich dietních návyků - Kačírková, Michala (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce "Ošetřovatelská péče o pacienta s urolitiázou a zhodnocení jejich dietních návyků" se zabývá ucelenou problematikou urolitiázy a její prevencí. Sestry pracující na urologických odděleních se běžně setkávají při poskytování ošetřovatelské péče s pacienty, kteří mají úporné kolikovité bolesti způsobené pohybem konkrementu v močových cestách. Z velké části se na vzniku konkrementu podílí nedostatečný příjem tekutin a špatné dietní zvyky, jako je vysoký příjem živočišných bílkovin nebo soli. Aby pacient nemusel znovu prožít kruté bolesti, je úkolem sestry dostatečně edukovat pacienta o změně dietního a pitného režimu.Práci můžeme rozdělit na dvě části. První část práce je zaměřena na teoretické seznámení s problematikou urolitiázy. V této části je věnována pozornost historii, příčinám vzniku urolitiázy, symptomům, diagnostice, léčbě a také prevenci vzniku onemocnění. Je zde popsána i ošetřovatelská péče o pacienta s urolitiázou. Druhá část práce je výzkumná. Výzkumné šetření probíhalo na urologických odděleních ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje - v Českých Budějovicích, v Písku a v Táboře, a to na lůžkové a ambulantní části těchto oddělení. Výzkum probíhal za pomoci dotazníků určeným pacientům i sestrám. Cílem práce bylo zhodnotit stravovací návyky pacientů s urolitiázou v závislosti na druhu konkrementu. Současně jsme chtěli zjistit edukační rozsah sester v oblasti prevence urolitiázy. Na základě hlavního cíle byly stanoveny hypotézy. H1: Pacienti s urolitiázou dodržují dietní režim. H2: Pacienti s urolitiázou dodržují pitný režim. H3: Pacienti jsou dostatečně informováni o dietě. H4: pacienti jsou dostatečně informováni o pitném režimu. H5: Onemocnění častěji postihuje mladší pacienty než starší pacienty. Cíl práce byl splněn a hypotézy H1, H3, H4 a H5 byly na základě výzkumného šetření potvrzeny. Hypotéza H2 se nám nepotvrdila Výsledky a poznatky výzkumného šetření budou nabídnuty sestrám pracujícím na urologických oddělení a ambulancích, kde probíhal výzkum. Mohou jim pomoci v edukaci pacientů s urolitiázou a zaměřit se na oblasti, které jsou pro pacienta - litiatika nejdůležitější. Aby edukace pacienta byla prováděna. edukátorem - sestrou efektivně, bylo by vhodné tomuto tématu věnovat některý ze seminářů na urologických oddělení a nejen na nich.
Nursing care of urinary stones patiens and evaluation of their diet habits
Keywords: urolitiáza; konkrement; stravování; pitný režim; pacient; prevence; sestra; edukace; urolithiasis; concrement; boarding; drinking regime; patient; prevention; nurse; education