Analýza oblíbenosti stolních her - Vyhnanovská, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se věnuje tématu hraní stolních her u dospělé populace. Definuje hru, vymezuje její formální znaky a popisuje její význam v průběhu života. Podrobněji se zabývá fenoménem stolních her (deskových a karetních) a předkládá jejich kategorizaci. Seznamuje čtenáře se světem herních nadšenců. Ve druhé části je věnována pozornost psychologickému hledisku hraní, zejména sociálnímu aspektu her, soutěživosti a problematice flow. Praktická část obsahuje analýzu jednotlivých kritérií, která vedou k oblíbenosti stolních her. Na základě dotazníkového šetření práce popisuje motivaci hráčů, prožitky při hraní a faktory, které vedou k oblíbení si jednotlivých her. Porovnává rozdíly mezi skupinami respondentů (rozdělenými podle věku, pohlaví, či vzdělání).
Analysis of the popularity of tabletop games
Keywords: hra; stolní hra; desková hra; kritéria oblíbenosti; prožívání; flow; společenský aspekt hry; soutěživost; game; tabletop game; board game; factors od popularity; experience; flow; social aspect of gaming; competition