Sledování aktivity raka říčního (Astacus astacus) a raka pruhovaného (Orconectes limosus) v laboratorních podmínkách - Musil, Martin (Jihočeská univerzita, 2007)
Sledování aktivity raka říčního (Astacus astacus) a raka pruhovaného (Orconectes limosus) v laboratorních podmínkách Autor: Martin Musil Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, zemědělská fakulta, katedra rybářství Březen 2007 Kontakt: mue.@seznam.cz Abstrakt: Někteří autoři poukazují na to, že americké druhy jsou více aktivní ve dne než evropské. Rak říční (Astacus astacus L.) je považován za nočního tvora. Rak pruhovaný (Orconectes limosus Raf.) je považován za agresivnější druh s vyšší aktivitou během dne, který je svými ekologickými a reprodukčními charakteristikami typickým r-stratégem. Navíc je vektorem račího moru. Cílem práce bylo porovnání denní a noční aktivity obou druhů, vliv přítomnosti rybích predátorů a projevy agresivity. Převážná část práce se odehrála v etologické laboratoři s využitím videotechniky v kontrolovaných podmínkách a řízeným světelným režimem. Výsledky ukazují značný rozdíl mezi druhy s tím, že rak pruhovaný je celkově aktivnější (51,4%{±}4,33 celkové 24 hod. aktivity) s malým rozdílem mezi dnem a nocí. Někteří jedinci během experimentu vůbec nevyhledávali úkryt, jednalo se převážně o samičky, jejichž aktivita byla výrazně vyšší, než u samečků. Rak říční vykazoval nižší celkovou aktivitu (15,1%{±}8,22 z celkové 24 hod. aktivity)s vyšším rozdílem mezi dnem a nocí a s menšími rozdíly mezi pohlavím. Přítomnost rybího predátora měla na oba druhy malý vliv, někdy spíše přitahovala pozornost raků. Agresivita obou druhů je přinejmenším srovnatelná, proto není jasné, zda by byl rak pruhovaný úspěšnější v přímé kompetici bez přítomnosti infekce račího moru.
Activity of noble crayfish (Astacus astacus) and spiny-cheek crayfish (Orconectes limosus) under the laboratory coditions
Keywords: Astacus astacus; Orconectes limosus; aktivita; agresivita; rybí predátor; Astacus astacus; Orconectes limosus; activity; agresivity; fish predator