Vliv mortality telat na ekonomický výsledek chovu skotu - Svobodná, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem diplomové práce bylo analyzovat úhyn telat během odchovu.Ze zjištěných výsledků vyplývá, že mortalitu telat nejvíce ovlivňuje průběh porodu, věk plemenice, sezónnost a klimatické podmínky.Ztráty telat dosáhly za sledované období 24 %. Ekonomická ztráta způsobená úhynem telete se promítla do ekonomického výsledku celého chovu skotu. Hlavním cílem farem je dosažení vysoké úrovně odchovu telat, která podstatně rozhoduje o rentabilitě a efektivnosti chovu.
The influence of calf mortality on economic efficiency of cattle breeding
Keywords: mortalita telat; příčiny úhynu; holštýnský skot; calf mortality; causes od death; Holstein cows