Problematika zadluženosti osob z pohledu pomáhajících profesí pracujících na psychiatrických odděleních - Maříková, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá problematikou fenoménu zadlužování jedinců v současnosti. Teoretická část se věnuje zadluženosti, předluženosti a dluhové pasti, jejich základním příčinám a následkům. Dále popisuje sociální práci se zadluženými osobami a stručně charakterizuje sociální práci ve zdravotnictví. Praktická část mapuje situaci týkající se hospitalizace zadlužených osob na psychiatrických odděleních. Cílem práce je zjistit, zda jsou osoby zadlužené či předlužené hospitalizované na psychiatrických odděleních v České republice a jaké jsou okolnosti hospitalizace těchto osob z pohledu pomáhajících profesí. Dílčím cílem je zjistit, jaké formy léčby jsou zadluženým na těchto odděleních poskytovány a zda je součástí léčby i sociální práce.
People´s insolvency from the point of view of aid professions in psychiatric department
Keywords: zadluženost; předluženost; dluhová past; sociální práce se zadluženými; sociální práce ve zdravotnictví; psychiatrické oddělení; pomáhající profese; zdravotně sociální pracovník; insolvency; overdebt; debt trap; social work with indebted people; social work in health service; psychiatric department; aid professions; social ? health worker