Kresebné pojetí figury v pohybu u dětí na 1. stupni ZŠ - Randáčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na vývoj kresby lidské figury v pohybu u dětí na 1.stupni ZŠ. Teoretická část je zaměřena na shrnutí poznatků vývojové psychologie, zejména je charakterizován vývoj dětí mladšího školního věku v jednotlivých vývojových etapách, a dále také poskytuje informace o výtvarném projevu dítěte a jeho vývojových stádiích. Praktická část zobrazuje výsledky zkoumání kreseb lidské postavy u dětí od 1.-5.třídy. Dále sleduje schopnost dítěte zachytit postavu v pohybu a její porovnávání, jakým způsobem se kresba lidské figury vyvíjí. Výsledky byly hodnoceny podle předem určených kritérií a následně vyhodnocovány.
Drawing concept of figure in motion by children in primary school
Keywords: Kresba; lidská postava; pohyb; profil; období mladšího školního věku; Drawing; human figure; motion; profile; period of lower elementary school age