Obchodování s dluhopisy na kapitálovém trhu v ČR - Svobodová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem mé diplomové práce je ,,Obchodování s dluhopisy na kapitálovém trhu v České republice''. V úvodní části mé práce se zabývám teoretickým přehledem a fungováním kapitálového trhu v České republice, regulací a dozorem nad kapitálovým trhem a jednotlivými subjekty působícími na tomto trhu. Detailněji se zabývám popisem Burzy cenných papírů Praha a společností RM-Systém. Dále definuji pojem dluhopis a charakterizuji dlouhodobé dluhopisy, jejich základní druhy a pojmy používané u dluhopisů. Zmiňuji se také o řadě různých druhů dluhopisů, které se vyskytují na světových trzích. Další část práce je zaměřena popisem vývoje českého dluhopisového trhu. Analyzuji vývoj obchodování s dluhopisy v posledních několika letech na regulovaných trzích a mimo regulované trhy v České republice. V závěru práce analyzuji vývoj obchodování s dluhopisy na českém kapitálovém trhu v porovnání se slovenským, polským a maďarským trhem. Tato analýza byla zúžena pouze na komparaci burz cenných papírů vybraných zemí.
Bonds Trading on the Capital Market in the Czech Republic
Keywords: kapitálový trh; regulovaný trh; neregulovaný trh; Burza cenných papírů; státní dluhopis; hypoteční zástavní list; bankovní dluhopis; podnikový dluhopis; komunální dluhopis; capital market; regulated market; OTC (Over The Counter) market; Stock Exchange; government bond; mortgage bond; bank bond; corporate bond; municipal bond