Vyhodnocení protierozních opatření popsaných v GAEC II pomocí hydrologického modelování. - Hrdina, Filip (Jihočeská univerzita, 2015)
Eroze je problematikou, která způsobuje obrovské škody nejen na zemědělské půdě. Tato diplomová práce pojednává o praktickém zhodnocení protierozních opatření (využití ponechání posklizňových zbytků, přerušovacích pásů, vrstevnicového řádkování), které jsou zahrnuty ve standardu Dobrého zemědělského a environmentálního stavu, které byli vydány Evropskou unií. Také je modelována účinnost využití úzkořádkových a širokořádkových plodin. Jednotlivá opatření byla hodnocena ve dvou modelovacích programech, a to v programu HydroCad a pro kalibraci a porovnání výsledků také v programu ERCN. Oba tyto programy pracují na základě metody SCS-CN.V práci je využito 7 scénářů. Jako modelová oblast je využito subpovodí P6 na povodí Kopaninského toku. Literární rešerše pojednává o srážko-odtokovém procesu, problematice eroze a ochraně zemědělské půdy před vodní erozí a také o standardech GAEC (dnes DZES).
Evaluation of erosion control measures described in GAEC II by using hydrological modeling
Keywords: Dobrý zemědělský a environmentální stav; GAEC; DZES; eroze; hydrologické modelování; CN křivky; srážko-odtokový proces; Good agriculture and environmental condition; GAEC; DZES; erosion; hydrologic modeling; CN lines; precipitation-runoff process