Záchyt chladových protilátek v hematologické laboratoři při stanovování krevního obrazu - Stárková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své bakalářské práci jsem se zabývala záchytem chladových protilátek v hematologické laboratoři při stanovování krevního obrazu. Cílem této práce bylo upozornění na možnost ovlivnění hodnot krevního obrazu chladovými protilátkami, praktické laboratorní metody - měření hodnot krevního obrazu na hematologickém analyzátoru firmy Abbott, dále ovlivnění výsledků stanovování chladových protilátek preanalytickou fází a nakonec vyhodnocení a získání výsledků přibližně u 20 pacientů. První část práce je zaměřena na obecné informace z oboru imunohematologie, kde je popsán antigen, protilátky a struktura imunoglobulinů. Dále jsem se zabývala fyziologií a složením krve, krevním obrazem a jeho parametry. Na závěr jsou uvedené informace o autoimunitních hemolytických anémiích a chladových protilátkách, kde je popsána preanalytická, analytická a postanalytická fáze. Metodická část práce byla provedena v Biochemicko-hematologické laboratoři Stafila, s. r. o. Veškeré mé měření bylo provedeno pod dohledem laborantky na úseku hematologie. Stanovení krevního obrazu bylo vykonáno u 24 pacientů pomocí multiparametrického plně automatizovaného analyzátoru firmy Abbott. V této části práci nejprve popisuji specifikace analyzátoru. V dalším kroku jsou uvedené pracovní pomůcky, které byly použity. V závěru je podrobně popsán průběh vlastního měření. Při hodnocení naměřených hodnot byla pozornost věnována hlavně červené krevní řadě, konkrétně ovlivnění hodnot erytrocytů, hemoglobinu, MCH a MCHC. V další části práce jsou zpracované naměřené hodnoty krevního obrazu u 24 vzorků, které jsem následně zanesla do tabulek a grafů. Z naměřených hodnot mohu vyhodnotit, že z 24 měřených vzorků byly pouze 4 vzorky s neobvyklými hodnotami červené řady, které mohou značit možnou přítomnost chladových protilátek.
Cold antibody capture in a hematology laboratory while performing a blood count
Keywords: Chladové protilátky; krevní obraz; erytrocyty; měření; Cold antibodies; blood cell count; erythrocytes; measurements