Surrealistická obraznost jako imanentní struktura každodenní skutečnosti - Tůmová, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem mé diplomové práce je výtvarné řešení básní Vítězslava Nezvala a Jiřiny Haukové, jedná se o provedení přebalu, předsádky, hlavního titulu, věnování, a souboru ilustrací. Diplomová práce se skládá z části teoretické a praktické. V teoretické části jsou popsány motivační prameny výtvarné práce, historický vývoj, jsou zde představeni autoři básní a také uvedeny jejich životopisy. Samotné realizaci knihy tedy předchází bližší seznámení s literární předlohou, která je následně využita v pedagogické praxi. Pozornost je věnována také ilustraci obecně a výtvarnému ztvárnění básní jiných výtvarníků. V závěru je věnován prostor verbálnímu objasnění vlastního výtvarného provedení. Praktická část diplomové práce zahrnuje zpracování celkové podoby knihy.
Surrealistic imagery as an immanent structure of the daily reality
Keywords: poetismus; surrealismus; meziválečná literatura; fotografie; ilustrace; poetism; surrealism; interwar literature; photo; illustration