Dopad nošení nevhodné obuvi a strategie fyzioterapie k nápravě vybraných poruch - Malínská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Následující bakalářská práce se skládá z části praktické a části teoretické. Teoretická část je zaměřena na základní informace z anatomie nohy, kineziologie a vyšetření chůze. Do této části jsem zařadila i negativní dopad nošení bot a vybrané přístroje, se kterými jsem pracovala v praktické části své práce. Pro tuto bakalářskou práci jsem zvolila dva cíle. Prvním cílem je vyhledat adekvátní možnosti fyzioterapie u pacientů nosících nevhodnou obuv. Druhým cílem je navrhnout cvičební jednotku a vytvořit edukační materiál pro autoterapii u pacientů nosících nevhodnou obuv. Pro výzkum jsem si vybrala skupinu pěti dívek ve věku 22 - 25 let, které používají různé druhy obuvi (obuv na podpatku, obuv, ve které nejčastěji chodí, zdravotnickou obuv, obuv Barefoot a naboso). Terapeutický plán jsem vybírala tak, aby byly jednotlivé skupinové schůzky od sebe odlišné a pacientky měly větší výběr cviků, kterým se mohou věnovat i po skončení terapie. Pro domácí cvičení jsem vybrala osm cviků, kdy každý cvik měly provést 20x a celou sestavu cviků opakovat 3x denně. Cviky jedné série odpovídaly přibližně 5 - 10 minutám domácího cvičení. Z výsledků výzkumu vyplývá, že cvičení má pozitivní účinek na chůzi, stabilitu těla a rozložení váhy na obě dolní končetiny. U pacientek došlo ke zlepšení kineziologie chůze, kdy správně dochází k odvíjení chodidla a na konci stojné fáze je odraz palce. Ke zlepšení stability došlo především v obuvi na podpatku, ve zdravotnické obuvi a v obuvi, kterou běžně nosíme. Pacientky mají po výstupním vyšetření lepší rozložení váhy na dolních končetinách. Jejich prsty jsou ve výraznější abdukci, všechny prsty mají kontakt s podložkou a u jedné pacientky došlo ke zlepšení ploché nohy. Výsledky práce mohou být využity v klinické praxi pro ostatní fyzioterapeuty nebo pro potřeby výuky. K bakalářské práci je přiložen leták, který může sloužit jako edukační materiál pro pacienty, pro veřejnost, která se zajímá o zdraví, pro rodiče malých dětí, pro které je vývoj dětské plosky velice důležitý.
The impacts of inappropriate footwear and physiotherapy strategies to correct selected disorders
Keywords: ploska; obuv; naboso; chůze; posturograf; podoskop; elektromyograf; foot; footwear; barefoot; walking; posturography; underground; electromyograph